Un nou país per mantenir-lo net

Tots hem experimentat alguna vegada aquella sensació d’haver d’endreçar alguna cosa i no saber per on començar. Tot sovint, acabes maleïnt la feixuga tasca que saps que has de fer i dius: “el millor seria llençar-ho tot i començar de nou.” Si més no, llençar-ho tot pot ser una mica dràstic però buidar per tornar a omplir acaba sent una opció que si bé et pot dur més temps pot donar millors resultats.

Les diferents revelacions dels darrers dies i el serial de casos de corrupció que s’han escampat al llarg i ample del nostre país evidencien que l’etapa autonòmica ha suposat una gestió massa semblant al que ha passat a la resta de l’estat espanyol, s’han perpetuat models de gestió. Models que responen a interessos personals per sobre del bé comú. Aquestes actuacions que no venen d’ara sinó de llarg són éticament reprovables i condemnables. El càstig a l’ex-president Jordi Pujol em sembla coherent i exemplar, el Govern ha sabut actuar ràpid i amb contundència, cosa que els ciutadans agraïm. Però no n’hi ha prou, s’hauran de donar totes les explicacions necessàries en seu parlamentària i també hem d’abordar el tema amb rigor i com a una oportunitat.

Ha de ser una doble oportunitat. D’una banda fa pocs dies es va admetre a tràmit una Llei de la transparència, que mentre que no tinguem el nou país que volem construir, ha de ser una prioritat del Govern. S’ha de fer net i això s’ha de convertir en una autèntica prioritat governamental, per tal de recuperar la confiança dels ciutadans envers les seves institucions.

Per altra banda, el 9 de novembre tenim una oportunitat única per construir un nou país nascut del vot, radicalment democràtic. Ara més que mai es demostra que la consulta representa una autèntica ocasió d’edificar les parets mestres d’un Estat del segle XXI. Els ciutadans tindrem a les nostres mans, mitjançant l’expressió del vot i escollint els nostres representants, una gran responsabilitat i una autèntica capacitat decisòria sobre quin ha de ser el futur d’aquest país. Podrem apostar per bastir aquest nou Estat des d’una perspectiva moderna, pionera, amb una administració molt més transparent i amb uns mecanismes de control molt més estrictes. Un país on la voluntat popular estigui per sobre d’interessos personals i d’èlits econòmiques que busquen un benefici propi. Un nou estat amb valors ètics basats en l’honestedat, la transparència, la recerca del bé comú i la contundència en l’aplicació de les lleis per fer front a qualsevol mena d’irregularitat.

Per finalitzar, vull fer una crida a que totes les Administracions s’impliquin per fer net a dins seu i a totes aquelles persones que tinguin coses a explicar i declarar no esperin a que el cercle judicial els ofegui per explicar-ho. La valentia és una virtut que hauria de formar part d’aquest codi ètic de les persones que tenen càrrecs públics perquè mai hem de perdre de vista que aquests càrrecs són amb vocació de servei al ciutadà i per tant, cal correspondre als que t’escullen amb valentia, honestedat i transparència siguin quines siguin les conseqüències.

Comentaris


No hi ha cap comentari


El comentari s'ha enviat correctament